Alles over chippen

Alles over chippen

Wat is chippen?

In Nederland is het al een aantal jaren mogelijk om je huisdier via een elektronische implantaat van een identificatie te voorzien. Deze moderne manier van identificatie vervangt de in het verleden veel gebruikte tatoeage. De chip bestaat uit een gesloten buisje van bioglas, met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Deze chip is erg klein: slechts een kleine veertien millimeter lang met een doorsnede van ongeveer twee millimeter. Je kunt het vergelijken met een potloodpuntje. Het bioglas zorgt er voor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel van je huisdier vergroeit. In de microchip is een code opgeslagen. Deze wordt pas zichtbaar wanneer er een speciaal afleesapparaat in de buurt gehouden wordt. Het spoeltje stuurt de code naar het afleesapparaat. De chip wordt ook wel “transponder” genoemd.

 

Chippen, is dat pijnlijk voor mijn huisdier?

Identificatiechips of transponders kunnen gemakkelijk en (bijna) pijnloos onder de huid van uw huisdier worden aangebracht. Met behulp van een injectienaald zal de chip tussen de schouderbladen of aan de linkerkant van de halsvlakte onder de huid aangebracht worden. Het dier krijgt op die plek een klein gaatje in de huid waar al gauw een korstje opkomt. Dit zal na enige dagen vanzelf van de huid afvallen. Je huisdier zal geen last van de aangebrachte chip ondervinden!

 

Is het laten Chippen verplicht?

In het voorjaar van 2012 zal door een nieuw opgenomen wet chippen van pasgeboren honden verplicht worden gesteld. Dit heeft de overheid besloten. Ze verplichten het chippen van honden in 2012 om de illegale hondenfokkerij en illegale handel aan te pakken. De meeste misstanden doen zich voor bij pups en daarom wordt het bij pasgeboren pups verplicht gesteld om deze te laten chippen. Let op, na het voorjaar van 2012 zal het dus strafbaar zijn als je de pups niet hebt laten chippen! Het is niet verplicht om oudere honden ook te laten chippen, in deze nieuwe wet gaat het om pups. Ook is er nog geen wet die het chippen van katten verplicht maar het is wel ontzettend verstandig om dit wel te doen! Kijk hiernaast naar een filmpje van RTL-Nieuws waarin er gesproken wordt over deze nieuwe wet.

Chippen van je hond of kat of andere dieren

Aflezen van de chip

Aflezen van de chip

De code van de chip kan met een aflees- apparaat (een reader) worden afgelezen. De chip is normaal niet actief. Er zit geen batterij of andere energiebron in. Uw huisdier zal het niet merken dat hij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt wordt de chip actief. De chip geeft zijn unieke iden- tificatiecode van het betreffende dier.

 

Unieke identificatie code van de chip

Aan iedere chip is een uniek nummer gekoppeld, dat zoals beschreven kan worden afgelezen met een speciaal apparaat. De zogenaamde ISO-chip (standaardchip) heeft een unieke identificatiecode die uit 15 cijfers bestaat. Deze code begint met onze Nederlandse Landcode '528', gevolgd door de overige 12 cijfers. De unieke code op welke op de chip staat is niet te veranderen of te verwijderen. Daardoor kan er geen enkele twijfel ontstaan omtrent de identiteit van het dier.

 

Registreren van de chip

Na het chippen vul je samen met de dierenarts een formulier in met daarop jou gegevens zoals adres, telefoonnummer enzovoorts. Na ongeveer twee weken zullen deze gegevens ingevoerd zijn in de databank en kun je via het internet nagaan of de registratie heeft plaatsgevonden. Vanaf het moment van inschrijving kan je huisdier gemakkelijker zijn weg terug naar huis vinden!


Filmpje: Chip verplicht voor puppy's 14-10-2011 (Bron: RTL-Nieuws)